Skip to content
Menu
Osebna nega
  • Domov
  • Kontakt
  • Nega las
  • Nega telesa
  • Dišave
  • Razno
Osebna nega

S-holesterol, dobri in slabi holesterol

Posted on 15/09/202006/10/2020

Povišan holesterol je pogosta težava za tiste, ki v hitrem ritmu življenja ne uspejo obdržati popolnega nadzora nad vsebino svojega jedilnika. Kaj hitro se zgodi, da zaužijemo preveč nezdrave hrane, predvsem mastnih živil, ki z lipidi prinašajo tudi holesterol. Ni pa zadeva tako enostavna – poznamo namreč različne vrste holesterola, nekaj dodatne zmede pa lahko prinesejo izvidi tudi z drugimi navedbami, ki se ob tem pojavljajo. Ena točka bo s-holesterol, ki ne označuje ne dobrega (HDL) ne slabega (LDL) holesterola. S-holesterol preprosto označuje vsebnost holesterola v krvnem serumu, kar je osnovni podatek lipidograma oziroma maščobne slike. Iz tega podatka lahko razberemo nivo holesterola v krvi, kar je že uporabna informacija, četudi ne pove delitve na dober in slab holesterol. Ta vrednost naj bi bila pod 5 za zdrave ljudi, kar pa ni povsem točna omejitev. Navsezadnje ima s-holesterol ključno funkcijo za zdravo delovanje človeškega organizma, ne le negativnih vplivov, ki so značilne za slab holesterol. To je nadaljnja delitev različnih vrst holesterola. Tako imenovani dobri holesterol se označuje s HDL in je dobro, da je čim višji, slabi holesterol LDL pa je pametno obdržati pri vrednostih pod 3,5. Tega nam sam s-holesterol ne pove.

Nezdrava hrana z lipidi prinaša tudi holesterol.

S-holesterol in ukrepi proti povišanim vrednostim

Zelo hitro pa lahko ugotovimo, ali imamo povišan holesterol. Če vrednost za s-holesterol presega 5,2 mmol/l, je že čas za ustrezne ukrepe. Še posebej to velja v primeru, da je povišan nivo slabega holesterola. Ne glede na to, katera vrednost in koliko presega mejo, je treba sprejeti določene ukrepe. Tako vrednost s-holesterol kot LDL holesterol lahko nadzorujemo s prehrano, predvsem se izogibamo predelanim mesninam in mastnemu mesu, jajcem in mlečnim izdelkom, sladicam in pecivom. Z zdravo prehrano lahko obdržimo holesterol pod nadzorom in se izognemo negativnim posledicam povišanih vrednosti, ki so lahko zelo hude.

©2021 Osebna nega | Powered by SuperbThemes & WordPress