Skip to content
Menu
Osebna nega
  • Domov
  • Kontakt
  • Nega las
  • Nega telesa
  • Dišave
  • Razno
Osebna nega

Stevia: sladkanje brez slabe vesti

Posted on 31/01/202104/02/2021

Stevia je povsem naravno sladilo rastlinskega izvora, ki je zaradi svojega nizkega glikemičnega indeksa in posledične odsotnosti energijske vrednosti priljubljena zlasti pri tistih, ki so se v boju s prekomerno telesno težo primorani izogibati sladkorju. Ta zdrav nadomestek običajnega sladkorja ter drugih umetnih sladil se zaradi svoje nizke kaloričnosti zato pogosto znajde tudi med recepti shujševalnih diet. V spletni trgovini Hiša zdravja vam je sladilo stevia na voljo brez dodanih primesi, eno samo pakiranje pa vam bo zadostovalo za več kot šesto uporab. Več o sladilu in njegovih prednostih preberite tukaj.

Za zdrave in manj kalorične sladice

Sveže ali posušene liste rastline stevia, ki najbolje uspeva v Južni Ameriki, že stoletja uporabljajo kot sladilo, v preteklih letih pa je postala priljubljena tudi pri nas. Zakaj? Sestavina njenih listov so t. i. steviolni glikozidi, ki ne vsebujejo ogljikovih hidratov, niti kalorij. Sladilo, pridobljeno iz rastline stevia, je torej povsem naravno sladilo brez kakršne koli hranilne vrednosti. Zaradi odsotnosti kalorij je zato priljubljena predvsem med tistimi, ki se kljub posluževanju raznolikih diet težko odpovejo sladicam. Stevia je kot sladilo povsem zdrava in neškodljiva, poleg naravnega izvora in dietetičnosti pa je primerna tudi za diabetike, saj ob zaužitju ne vpliva na porast krvnega sladkorja.

Sveže ali posušene liste rastline stevia, ki najbolje uspeva v Južni Ameriki, že stoletja uporabljajo kot sladilo.

Stevia ali sladkor?

Ključni razlogi, da ljudje pogosteje posežejo po sladilu stevia kot pa navadnemu trsnemu sladkorju, je predvsem njena nizkokaloričnost. Tako navaden sladkor kot različni sladki sirupi namreč vsebujejo veliko kalorij in v veliki večini diet niso zaželeni. Njene uporabe se pogosto poslužujejo tudi tisti, ki zagovarjajo prehranjevanje z naravnimi in nepredelanimi živili, kamor ne spadajo beli rafinirani sladkor in druga umetna sladila. Ker pa sladilo nima povsem enakih karakteristik kot navaden sladkor, je ne moremo vedno zamenjati s sladkorjem – določeni recepti, pri katerih ga želimo uporabiti, zato potrebujejo prilagoditev. Več o njegovih možnih uporabah preberite tukaj ter na strani Hiša zdravja preverite, kako s prilagojenimi recepti speči slastno orehovo potico ali praznične maslene piškote – brez sladkorja!

©2021 Osebna nega | Powered by SuperbThemes & WordPress