Skip to content
Menu
Osebna nega
  • Domov
  • Kontakt
  • Nega las
  • Nega telesa
  • Dišave
  • Razno
Osebna nega

Jedilna konoplja

Posted on 22/08/201517/08/2015

Veseli smo lahko, da se v današnjam času vračajo že davno pozabljena hranila na police vsem dostopnih trgovin. Jedilna konoplja je ena izmed takšnih živilh. Uporabna je v raznih oblikah in predstavlja zdravo hranilo. Ob pravilni uporabi nam lahko pomaga uravnotežiti dnevno prehrano. Zdravilne učinke konoplje so poznali že v starih časih.

Raznovrstne možnosti uporabe konoplje
Iz konoplje se lahko izdelujejo vrvi, zaradi odličnih lastnosti in vlaken pa je primerna tudi za izdelavo blaga. Uporabna je na primer za izdelavo torb, pasov in drugih izdelkov, ki zahtevajo velike obremenitvene sile. Njena vlakna so namreč trpežnejša od bombažnih. Pravzaprav je možno s konopljo zamenjati vsa ostala vlakna. Tako lahko namesto lesa, nafte ali bombaža uporabimo konopljo. Ta dejstva nam jasno razkrivajo, kako velik pozitivni vpliv lahko ima rastlina na zmanjšanje onesnaževanja narave.

Uporaba jedilne konoplje
Zaradi vsebnosti zdravilnih snovi je konoplja primerna za vsakodnevno uživanje. S svojiim blagim okusompo oreščkih je primerna za raznovrstno uporabo. Semena jedilne konoplje lahko uživate samostojno, lahko pa jih dodate k omakam, kosmičem, solatam ali drugim jedem. Vsebuje esencialne maščobne kisline, to so hranila, ki jih moramo nujno vnesti v telo s prehrano, saj jih telo ne more samo proizvajati. Ugodno razmerje omega maščobnih kislin pripomore k zdravju srca in ožlja. Poleg tega vsebuje vseh 21 aminokislin skupaj z vsemi devetimi esencialnimi. To je zanimiva lastnost, saj večina ostalih rastlin ne vsebuje prav vseh aminokislih. Aminokisline so ključne za izgradnjo proteinov v telesu. Prav tako vsebuje vitamine in minerale, krepi imunski sistem, uravnava metabolizem in krepi živčni sistem.

Gibanje s konopljo
Konoplja je široko uporabljana med športniki, zaradi njenih izgrajevalnih lastnosti, kar pozitivno vpliva na mišice in celotno telo. Predvsem se uporablja kot proteinski prah, ki se pripravi z mešanjem z ostalimi sestavinami. Tako se zmeša z mlekom, zraven pa se dodaja razno sadje, na primer banane, breskve, hruške. Tako pripravljen »šejk« se lahko uživa zjutraj kot zajtrk ali pa tik po vadbi, kar pripomore k hitrejši regeneraciji pokodovanih tkiv. Dobro pri pripravi napitka je to, da lahko dodamo željeno sadje in ostale setavine po lastni želji in s tem ustvarimo okus, ki nam kar najbolje odgovarja.

©2021 Osebna nega | Powered by SuperbThemes & WordPress