Ashwagandha velja za super indijsko živilo, ki je pogosto poimenovano tudi kot čudežna zel ali pa indijski ginseng. V zdravilne namene se uporabljajo listi in koren, zmlet v prah. Ključna značilnost tovrstne rastline je, da izboljšuje mentalno ter fizično zdravje človeka. Znanstveniki pa so nedavno nazaj odkrili še, da deluje protivnetno in da je izjemno močan antioksidant.
Najpogosteje pa se ašvaganda uporablja kot učinkovito sredstvo proti nespečnosti, stresu, tesnobi, za izboljšanje koncentracije in spomina, za zmanjševanje degeneracije možganskih celic, izboljševanje delovanja hormonov, pomlajevanje, za srčne bolezni, za težave s spolnostjo.
Indijski ginseng v obliki prahu ali kapsul
Če vas torej muči nespečnost, vzemite eno do dve čajni žlički ashwagandhe. Ker je tovrstno živilo pravi tonik za živce, učinkovito pomirja, posledično lažje zaspite. Prav tako spodbuja pravilno delovanje nadledvičnih žlez. Telesu omogoča, da se lahko precej bolje spopada s kroničnim stresom.
Uživanje ashwagandhe se priporoča v okviru raznolike, zdrave ter uravnotežene prehrane ter seveda zdravega načina življenja. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka pa se vsekakor ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za raznovrstno ter uravnoteženo prehrano. Ashwagandha je na trgu na voljo v obliki prahu ali pa kapsul.
Bogata zgodovina ashwagandhe
O priljubljenostih indijskega ginsenga pišejo tudi različne zgodovinske knjige. V daljni preteklosti so tovrstno rastlino oboževali predvsem zaradi njenega izjemno širokega spektra delovanja pa tudi zaradi nepreglednih pozitivnih lastnosti na zdravje.
V času Aleksandra Velikega naj bi iz ashwagandhe pripravljali vino. Tega so uporabljali tudi v terapevtske namene. Vino naj bi pili za povečanje energije in moči ter kot učinkovito zdravilo proti mnogim boleznim. Sicer pa naj bi prvi našel ashwagandho grški bog Apolon. Dal naj bi jo bogu medicine – Asklepiusu –, posledično pa naj bi se rastlina tedaj zato imenovala kar apollinaris.
Ashwagandha tudi kot zimska češnja
Znano pa je še eno poimenovanje za ashwagandho. To je zimska češnja. A ne glede na poimenovanje, se lahko rastlina uporablja za zdravljenje lokalno kot oralno. Prah zdravilnih delov rastline se zmeša z vodo. Tako dobite zmes, ki se lahko nanese direktno na boleče mesto.
Izdelek pa se ne priporoča uživati nosečnicam ter doječim materam. Prav tako ga naj ne bi smeli uživati tisti, ki uporabljajo kortikosteroide ali zdravila za ščitnico.